Doelstelling

Open water zwemmen.

Wat is open water zwemmen?

Openwaterzwemmen  is de tak van wedstrijdzwemmen die plaats vindt in open water. Er wordt gezwommen in meren (IJsselmeer), rivieren (Maas, Lek, (oude) Rijn) en plassen (Gaasperplas). 

Er wordt in Nederland gezwommen in drie categorieën:

Prestatietochten, Langeafstandzwemmen en Marathonzwemmen

Prestatietochten: afstanden van 250m – 500m-1000m voor alle categorieën inclusief deelnemers zonder startvergunning.

Langeafstandzwemmen: afstanden van 500m t/m 10 km in vrije slag en schoolslag. Voor deze categorie is er een KNZB- open water competitieHiervoor worden na elke zomerseizoen klassementen opgesteld die sinds 1988 online zijn (NOWW).En zijn er Open Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10 km vrije slag alsmede 3 km voor senioren schoolslag.  Masters (vrije slag (3km) en schoolslag (2km)) en junioren vrije slag.

Marathonzwemmen: afstanden boven 10 km. Hierbinnen is geen competitie in Nederland. Er is wel een nationaal kampioenschap (NK). Deze wordt sinds 2001 om en om met de Belgische zusterbond georganiseerd.

Historie

Nederland heeft een rijke traditie in zwemwedstrijden in het buitenwater. Sommige wedstrijden worden reeds meer dan 50 jaar jaarlijks georganiseerd. Nederland  heeft op het internationale vlak veel kampioenen opgeleverd. Denk aan  Maarten van der Weijden, Hansje Bunschoten,  Monique Wildschut, Irene van der Laan,  Edith van Dijk. Niet te vergeten onze eigen Judith  de Nijs (trainster masters Oceanus) en haar zus  Lenie die op het professionele marathoncircuit furore maakten.

Op de Olympische Spelen wonnen de Nederlanders Maarten van der Weijden (2008 in Peking), Sharon van Rouwendaal (2016 Rio de Janeiro) en Ferry Weertman (2016 Rio de Janeiro)  goud op de 10 km openwaterzwemmen.

De laatste jaren groeit het open water. De groei van het open water zwemmen is vooral terug te zien in zwem evenementen die buiten de KNZB kalender worden georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de City Swims, de Fights against Cancer, ALS. De KNZB-verenigingen weten hierop aan te sluiten door zelf deze tochten (mede) te organiseren. De Taakgroep Open Water Zwemmen en de KNZB verwachten dat deze trend zich zal voortzetten en dat de expertise in open water zwemmen die bij de TOWZ/KNZB organisaties ligt, goed gebruikt kan worden bij deze tochten. Ze zijn altijd voor een goed doel.

De TOWZ/KNZB wedstrijden zijn van een ander kaliber (dan de city-swims etc) en hebben vaak een ander doel: de sport zelf bedrijven op een goed niveau. Zowel organisatorisch, als op veiligheid bij de wedstrijd als het niveau van de beoefenaars. Ambitieuze zwemmers en zwemsters hebben een serieus alternatief voor de zwembadafstanden. De echte duursporter komt aan zijn/haar trekken op de serieuze afstanden, 5km en langer. Deze afstanden zijn steeds meer het domein aan het worden van de KNZB-organisaties en zwemmers.

Sponsors