Poeloversteek

 

UITSLAGEN 2023

hier kan je ook je finishvideo bekijken en een oorkonde downloaden
 
     
 

FOTO'S 3/6KM

kicksfotos.nl

FOTO'S 3/6KM

Rien Smit

FOTO'S 1/2KM

Rien Smit

FOTO'S FINISH

Ton de Hollander

FOTO'S ALLES

Martha de Hollander
 
     

  

NH NIEUWS

"Hoge golven en gigantische meervallen: zwemmers wagen overtocht van Leimuiden naar Aalsmeer" door Celine Sulsters
 Oceanus beleeft een succesvolle zwemoversteek van de Westeinderplas met 180 deelnemers.


Tijdens de 9e editie van de ‘Poeloversteek’ op woensdagavond 12 juli 2023, hadden de weergoden de deelnemers op een uitdagende oversteek getrakteerd met windkracht 4 uit het westen. In vergelijk met eerdere jaren waren er daardoor helaas meerdere uitvallers die zelf de keuze maakte om de tocht te staken en op éen van de begeleidende boten te stappen. De reddingsbrigade Amstelveen en EHBO Dorrie Huson waren preventief aanwezig op het water, maar hoefde niet in actie te komen. De deelnemers aan de 6 en 3 km werden door touringcar van sponsor Doelen Coach Service van het surfstrand naar Leimuiden gebracht en onderweg hadden de deelnemers al goed zicht op de zwemroute met grote boeien en de golfslag.  

Zeventig zwemmers startten vanuit de haven van Kempers Watersport Leimuiden, om langs de boeien en begeleid door boten en kanoërs, via de westkant van de poel, langs de recreatie eilanden, naar de watertoren en het surfstrand te zwemmen. De laatste kilometer was door de wind en opgebouwde vermoeidheid de grootste uitdaging. De topsporters Bart Sommeling (zwemmen) en Menno Koolhaas (triathlon) zwommen zij aan zij de 6,2 km en door een lange eindsprint was Bart Sommeling als eerste op het surfstrand in een tijd van 1 uur 23 minuten en 49 seconden. De snelste vrouw op de langste afstand werd Cynthia Koolman. Zij stapte na 1 uur 38 minuten en 12 seconden over de finishlijn.

De drie kilometer zwemmers beleefden de eerste 3 km van de oversteek al varend op o.a. de boot van westeinderrondvaart.nl. Zo hadden ook zij al de beleving van de hele oversteek. Deze ruim 30 deelnemers gingen bij de 3km boei te water en werden daar weggestart voor de halve poeloversteek. De 14 jarige Daniel Wegman liet zien dat hij op termijn de hele poeloversteek aan kan in een snel tempo. Hij werd eerste in 48 minuten en 6 seconden. De snelste dame op de 3 km, Laura Staal, stapte als tweede overall op het strand in 53 minuten en 21 seconden.   

Door de sterke wind werd het parkoers van de 500mtr, 1000mtr en 2000mtr aangepast. In de luwte van de pier kon er binnen de baai een driehoek worden uitgelegd waar de deelnemers maar voor een deel de uitdaging van golven hadden. Op de 500 mtr startte de jongste Oceanusjeugd met hun ouders of andere familieleden op de gezinsprestatietocht. Veelal was het jonge oceanuslid fanatiek en konden de ouders hun kind niet volgen. Dat wordt trainen voor volgend jaar. De snelste drie Oceanusleden waren Sarah Destellirer, Carlien Stolk en Arne Keessen.

De 1000 en 2000 meter prestatietocht kenden een divers deelnemersveld. Van triathleet tot jeugdwedstrijdzwemmer, van geoefende banenzwemmer tot deelnemer aan de volwassen borstcrawllessen. Iedereen was na afloop trots op zijn of haar prestatie en na afloop werden al plannen gemaakt voor het trainen voor de 3 of 6 km voor komend jaar. De snelste man en vrouw op de 1000 meter waren Bryan Huel uit Uithoorn en Oceanus wedstrijdzwemster Rox van Bueren uit Aalsmeer. Op de dubbele afstand was het Oceanusjeugdlid Christiaan Wegman de snelste man en Mareille Rijborz uit Amsterdam de snelste dame.

Alle deelnemers ontvingen na de tocht een lekkernij van Banketbakkerij Koolhaas en kunnen via de links hierboven op de Oceanusaalsmeer.nl site hun oorkonde, finish video en foto downloaden.

In 2024 zal er weer een poeloversteek oversteek 5 verschillende afstanden worden georganiseerd. Geïnspireerde toeschouwers kunnen alvast gaan trainen. Oceanus heeft trainingsgroepen voor elke leeftijd, van 5 tot 99 jaar. Bekijk onze website voor trainingstijden en contactgegevens.

 

Sponsors